Návojovsky kotlíkový guláš

Potrebujeme:

recept je zhruba na 8 až 9 litrov veľmi kvalitného gulášu
1,5 kg hovädzieho mäsa z krku alebo nožiny, masť, 4cibule, sladká a štipľavá paprika, mleté čierne korenie, mletá rasca, majorán, rozotretý cesnak, jeden hovädzí bujón, pikant, 2 dcl bieleho vína, 2 dcl tmavého piva, 2 rajčiny, 1 zelená a 1 červená paprika, 1 zemiakové pyré v prášku, soľ, vegeta, 1 malá horčica s feferónkami, 1,5 kg zemiakov

Ako na to:

Pokrájanú cibuľu opražíme v kotlíku na masti do zlatista, pridáme polovicu cesnaku a opražíme asi 1 minútu. Pridáme pokrájanú hovädzinu na kocky, okoreníme, orestujeme, pridáme pokrájané papriky a rajčiny, rascu a orestujeme. Podlejeme vodou a dusíme asi 1 hodinu. Počas dusenia vložíme hovädzí bujón, vegetu, troška majoránky a 2 dcl vína. Keby to veľmi hustlo dolejeme vodu.
Po hodine vložíme bravčovinu, potom sladkú a štipľavú papriku, pikant, tmavé pivo, dolejeme vodu do pol kotlíka a varíme asi trištvrte hodiny. Potom pridáme asi dve hrste zemiakov, zvyšný cesnak, majoránku a varíme asi 10 minút. Pridame zvyšné zemiaky a varíme asi 15 minút.
Potom vmiešame horčicu varíme asi 3 minúty a potom pomaly prisýpame zem.pyré v prášku až pokiaľ sa guláš nezahustí - okamžite odstavíme. Dosolíme a dochutíme podľa vlastnej chuti.
Pozor: Jednotlivé časy sú orientačné, varenie sa môže predlžiť alebo skrátiť podľa toho ako nám horí pod kotlíkom-nesmie to vrieť lebo sa rozbije mäso na kašu-treba často miešať a chutnať.
Tip: Na zlepšenie chuti sa môže použiť aj tekuté maggi korenie a korenie na divinu.

27.05.2011 | autor:

Podobné recepty