Veľkonoční zajačikovia

Potrebujeme:

Cesto: 450 ml hladkej múky, 1 droždie, 70 g páškového cukru, 1 vanilinový cukor, štipku soli, 60 g roztopeného masla, 1 vajce, nastrúhanú kôru z 1 citrónu, 250 ml vlažného mlieka
Na ozdobenie a posypanie: 1 rozšľahané vajce, hrozienka, práškový cukor

Ako na to:

Prísady na cesto dáme do misy a vypracujeme hladké cesto. Posypeme hladkou múkou, zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť cca 45-60 minút.
Po vykysnutí ešte raz cesto prepracujeme a nakrájame ho na 10 rovnakých kúskov. Približne 1/3 cesta z každého kúsku odkrojíme a dáme bokom na hlavičku a chvostík a 2/3 necháme na teliatko.
Tvarovanie teliatka: Kúsky cesta vytvarujeme do valčekov dlhých 10-12 cm, ktoré na jednom konci zašpicatíme. Z každej strany valčeka cesto nastrihneme, aby vznikli 4 nožičky. „Teliatka“ poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a „nožičky“ ešte trochu pretiahneme. Zajačikov dávame ďalej od seba (použijeme 2 plechy).
Vytvarovanie hlavičky a chvostíka: Z polovice cesta urobíme guličku a položíme ako chvostík na teliatko. Z druhej polovice vytvarujeme „kvapku“. Na špicatom konci cesto nastrihneme (vzniknú ušká) a položíme na teliatko ako hlavičku. Hlavičku a chvostík zľahka potrieme vajcom a hrozienka dáme ako očičká. Zajačikov necháme na teplom mieste ešte asi 15 minút nakysnúť. Potom pečieme v predhriatej rúre, elektrická rúra: 190 °C, teplovzdušná rúra: 170 °C, plynová rúra stupeň 2–3, čas pečenia je cca 20 minút.

5. Po upečení a vychladnutí posypeme zajačikov zľahka práškovým cukrom.

05.04.2009

Podobné recepty