Ovocný košíček

Potrebujeme:

Cesto: 300 g múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, postrúhanú kôru z jedného citróna, 40 g vanilínového cukru, štipku vanilkovej drene, 1 žĺtok, štipku soli
Plnka: 250 g syra ricotta, 80 g vanilínového cukru, 90 g kryštálového cukru, jeden limet, 150 g smotany na šľahanie, 150 g tvarohu

Ako na to:

Maslo zmäknuté pri izbovej teplote zmiešame s cukrom, pridáme múku, postrúhanú citrónovú kôru, žĺtok, vanilínový cukor, vanilku a štipku soli a rýchlo vypracujeme hladké cesto.
Nemiesime ho dlho, lebo sa nám spení, veľmi zmäkne. Odložíme na pol hodiny do chladničky a potom ním tenko vystelieme formičky v tvare košíčkov.
Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C desať až pätnásť minút. Ešte teplé upečené košíčky vyklopíme z formičiek a vychladnuté naplníme plnkou a ozdobíme ovocím, ktoré polejeme želatínou pripravenou podľa návodu na balíčku.
Ovocný košíček môžeme podávať s vanilkovou omáčkou, čokoládovou či karamelovou ozdobou.
Plnka: Ricottu zmiešame s vanilínovým a kryštálovým cukrom, pridáme šťavu z limetu a tvaroh a spolu vymiešame. Napokon jemne vmiešame vyšľahanú smotanu na šľahanie.

11.12.2008

Podobné recepty