Omáčka Bearnaise

Potrebujeme:

2 žĺtky, 2 PL múky (zarovnanej), 1 dl mlieka, 50 g sardelovej pasty, 50 g masla, 1 dl smotany, 1 dl mlieka, 1 dl bieleho vína, 1 malá cibuľa, čerstvá palina dračia, 1 citrón, ½ pomaranča, šťavu, 2 bobkové listy, 5-10 zrniek celého čierneho korenia, soľ

Ako na to:

Žĺtky z vajec a múku zmiešajte nahladko s mliekom a roztopeným maslom. Za stáleho miešania zahustite na malom plameni. Po odstavení z ohňa primiešajte biele víno, postrúhanú cibuľu, zrnká čierneho korenia, bobkové listy, trochu nakrájanej, čerstvej paliny dračej, nastrúhanú šupku citróna a pomaranča, ich šťavu, trochu soli a smotanu. Nad parou za stáleho miešania zahustite, potom preceďte (pretlačte ) cez sito a zrieďte sardelovou pastou a mliekom za stáleho miešania na stole. Potom omáčku správnej hustoty postavte do nádoby s horúcou vodou, aby zostala dostatočne teplá a nezhustla.
Pre túto omáčku dostať v zahraničí zmes korenia pod názvom "Herbadox", ktorá obsahuje ešte aj mäsový extrakt. Omáčka sa primiešava do šalátov, iných korenených omáčok a majonéz.

24.06.2006

Podobné recepty