Jablkový závin

Potrebujeme:

2 kg jabĺk, 250 g Hery, 1 lístkové cesto (400 g), 400 g sladkej strúhanky, 400 g mletých orechov, 150 g práškového cukru, 2 balíčky vanilínového cukru, škoricu, hladkú múku

Ako na to:

Jablká nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou.
Heru necháme roztopiť.
Zo strúhanky, orechov, škorice, práškového a vanilínového cukru si pripravíme posýpku.
Jablká, posýpku aj lístkové cesto rozdelíme na dve časti. Pracovnú dosku posypeme hladkou múkou a natenko vyvaľkáme prvú polovicu cesta, aby bolo takmer priesvitné. Opatrne ho preložíme na pomúčenú utierku.
Polovicu posýpky rozdelíme na dve časti. Prvou posypeme 2/3 vyvaľkaného cesta, pokvapkáme rozpusteným tukom a navrstvíme polovicu jabĺk. Zasypeme zvyšnou posýpkou a opäť trochu polejeme tukom.
Pomocou utierky závin stočíme a položíme na vymastený plech. Rovnakým spôsobom urobíme aj druhý závin a dáme na plech. Vložíme do vyhriatej rúry a pomaly pečieme. Počas pečenia potierame zvyšným roztopeným tukom.

19.12.2008

Podobné recepty