Sedliacke fondue

Potrebujeme:

1 bochník guľatého chleba, 1 kyslá smotana, 1 balíček syru Lunex (najlepšie trojuholníkový), 1 zelená paprika, 350 - 400 g mäsitej oravskej slaninky, čierne korenie, soľ

Ako na to:

Oravskú slaninku si nakrájame na kocky veľkosti asi 7mm x 7 mm, opražíme na panvici. Precedíme slaninku od vytopenej masti a obidvoje odložíme. V miske zmiešame kyslú smotanu, Lunex, nakrájanú papriku na kocky a slaninku. Dochutíme soľou a korením. Chlieb rozrežeme vo vrchnej časti aby mu ostal akokeby klobúčik. Vnútro chleba vyrežeme. Takto pripravený bochník oblejeme zvnútra aj zvonku troškou vytopenej masti zo slaninky. Naplníme pripravenou zmesou. Uložíme do stredu veľkého plechu a poukladáme vedľa cez celý plech nakrájané striedky z chleba( musia byť nakrájané na väčšie časti). Tiež ich oblejeme vytopenou masťou. Dáme do vyhriatej rúry na cca 200 stupňov zapekať. Zapekáme asi 10 minút. Pred koncom zakryjeme aj vrchnákom od chleba, ktorý tiež potrieme masťou. Hotové jedlo sa môže konzumovať naberaním s opečenými chrumkavými striedkami.

03.07.2008

Podobné recepty