Žemličky

Potrebujeme:

12 žemlí
1 balíček droždia (42 g), 1 PL práškového cukru, 500 g hladkej múky, 1 KL soli, 4 PL oleja, 250 ml vody

Ako na to:

Do šálky dáme 1 PL práškového cukru a rozdrobíme droždie. Necháme postáť. Zatiaľ si odvážime 500 g hladkej múky, pridáme 1 KL soli a 4 PL oleja.
Droždie s cukrom sa rozpustilo, dôkladne premiešame, aby neboli hrčky. Nalejeme k múke, pridáme 250 ml vody a vymiesime hladké cesto.
Cesto zabalíme do sáčku alebo alobalu či fólie. Dáme do chladničky na celú noc. Oo vybratí z chladničky opäť premiesime. Rozdelíme na 12 častí a vyformujeme žemličky. Každú potrieme olejom (ak ich nechcete mať chrumkavé, ale lesklé, potrite ich slanou vodou). Posypeme makom alebo sezamom či rascou. Pečieme v rozohriatej rúre na 220°C asi 20-25 minút.

26.11.2008

Podobné recepty