Sparené dolky z kysnutého cesta s orechmi

Potrebujeme:

500 g hladkej múky, soľ, 50 g Hery, 50 g cukru, 1 vajce, 25 g droždia, citrónová kôra, asi 1/4 l mlieka, múka na dosku, tuk na plech
Na poliatie: 80 g Hery, 1/2 l mlieka, asi 4 PL medu, 50-80 g strúhaných orieškov

Ako na to:

Do preosiatej múky dáme na okraj soľ, pridáme rozohriatu heru, cukor a rozšľahané vajcia. Uprostred utvoríme jamku a do toho dáme malé množstvo mlieka s cukrom a vykysnúť droždie. Pre lepšiu chuť jemne nastrúhame kôru z dobre horúcou vodou umytého citróna. S vlažným mliekom potom spracujeme stredne tuhé cesto. Prikryté necháme asi hodinu vykysnúť.
Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, krájame dieliky, z ktorých vyvaľkáme valčeky. Tie krájame na rovnaké kúsky a z nich v rukách tvoríme malé dolky. Necháme ich aspoň 10 minút prikryté kysnúť.
Plech vymastíme tukom a naň potom kladieme vykysnuté dolky. Stranou, ktorá bola hore, ich kladieme na plech. Počas pečenia ich na plechu obraciame. Pečieme pozvoľna.
Upečené dolky dáme do misy, necháme len trochu prechladnúť, a potom ich zalejeme (nie naraz, ale postupne) vriacim mliekom s rozohriatou herou a medom. Až nakoniec, keď mlieko do dolky vsiakne, posypeme strúhanými orechmi.

10.10.2011

Podobné recepty