Frgály - hruščáky

Potrebujeme:

Cesto: 1 kg polohrubej múky, 25 dkg Hery, 12 dkg cukru, 4 žĺtka, 5 dcl mlieka, 6 dkg droždia soľ
Plnka I: 45 dkg sušených hrušiek, 30 dkg sušených jabĺk, 20 dkg cukru, celá škorica, klinček, badián (prip. môžete dať 10 - 15 dkg lekváru a rovnaké množstvo strúhaného perníka)
Plnka II: 1 kg sušených hrušiek, 10 dkg rozpusteného masla, mletý ​​badián, škorica, cukor podľa potreby

Ako na to:

Cesto: Vypracujeme cesto a necháme ho 10-15 min. kysnúť. Urobíme 4-6 bochníkov (4 na klasickú veľkosť frgálov, ale aby sa zmestili 2 na plech, odporúčam menšie) a necháme 10-15 min. kysnúť.
Z bochníkov vyvaľkáme placky a na len vymastenom plechu necháme opäť 10-15 min. kysnúť. Potrieme plnkou, posypeme posýpkou, okraje potrieme žĺtkom a zase necháme 10-15 min. kysnúť. Pečieme v horúcej rúre.
Plnka I: Sušené ovocie uvaríme s korením vo vode (viac vody, dosť vsiaknu), scedíme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme cukor, môžeme aj rum. Teraz by sa pridal lekvár a perník.
Plnka II: Hrušky zomelieme na mäsovom mlynčeku a primiešame ostatné prísady.

09.10.2011

Podobné recepty