Lieň s pažítkovou omáčkou

Potrebujeme:

4 stredne veľké liene, 2 PL oleja, 1 PL masla, 1 cibuľa, 3 PL hladkej múky, 100 ml mlieka, 4 strúčiky cesnaku, 2 ČL sušenej bazalky, citrónovú šťavu, 2 PL nasekanej pažítky, ½ kocky instantnej zeleninovej polievky, 1 ČL štipľavej papriky, mleté čierne korenie, soľ, petržlenov vňať, pór a plátky citróna na ozdobenie

Ako na to:

Lieny vypitvajte, odkrojte hlavu, odstráňte šupiny, umyte, osušte, pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte a nechajte približne 5 min. odležať. Nožom zoškrabte povlak (sliz), ryby utrite, znovu mierne osoľte, posypte asi polovicou sušenej bazalky a obaľte v 2 PLmúky.
Na panvici rozohrejte olej a lieny na ňom z oboch strán opečte. Na rybu položte tenké plátky cesnaku a vlhkým nožom obaleným v štipľavej mletej paprike na nej spravte farebné prúžky.
Cibuľu nadrobno posekajte a nechajte na masle zosklovatieť. Posypte zvyšnou múkou, zamiešajte, podejte ½ l vody, pridajte zvyšnú bazalku, osoľte a povarte. Potom omáčku prepasírujte cez sitko, vlejte do nej mlieko, rozdrobte zeleninovú polievku, podľa chuti pridajte soľ, korenie a citrónovú šťavu. Premiešajte a ešte asi 5 min. povarte. Nakoniec do omáčky pridajte nasekanou pažítku. Lieny prelejte omáčkou a ozdobte citrónom, pórom a petržlenovou vňaťou.

12.04.2006

Podobné recepty