Veľkonočná šunková plnka so žihľavou

Potrebujeme:

300 g veky, 200 ml mlieka, 2 PL masla, 3 vajcia, 150 g šunky, 100 g mladej žihľavy, 1 menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, muškátový kvet, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ, masť a múka do zapekacej misky, zelenina na ozdobenie

Ako na to:

Veku nakrájajte na menšie kocky, pokvapkajte mliekom a nechajte vsiaknuť. Operte žihľavu, sparte ju vo vriacej vode, sceďte a nechajte odkvapkať. Šunku nakrájajte na rezance, sparenú žihľavu posekajte a spoločne s najemno pokrájanou cibuľou orestujte na masle. Túto zmes pridajte spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou, zvyškom mlieka a žĺtkami ku zvlhčenej veke. Premiešajte, osoľte a okoreňte korením, muškátovým kvetom a prelisovaným cesnakom. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešajte do plnky. Zapekaciu misku vymastite, vysypte múkou a naplňte pripravenou plnkou. Pečte v predhriatej rúre pri miernej teplote asi 35-40 min. dozlatista.
Plnku podávajte teplú, ozdobenú kúskami zeleniny, poprípade na tvrdo uvareným vajcom pokrájaným na dieliky.

06.11.2006

Podobné recepty