Jablkový závin z kysnutého cesta

Potrebujeme:

75 g Hery, 1/4 l mlieka, 1/2 kocky (20 g) droždia, 2 menšie žĺtka, 75 g cukru kryštál, 500 g polohrubej múky, štipka soli, 7 jabĺk, 1 vanilkový cukor, štipka škorica, ak chceme môžeme pridáme aj hrozienka

Ako na to:

Heru rozohrejeme nad ohňom (nevaríme!) a dáme vychladnúť. Droždie rozdrobíme s trochou cukru a nalejeme vlažné mlieko - necháme vzísť na kvások.
Hotový kvások rozmiešame so žĺtkami, pridáme cukor, štipku soli a zmiešame. Nakoniec pridáme múku a riadne premiešame. Potom vlejeme vychladnutú heru. Ak to všetko vyzerá mastne (cesto sa leskne), pridáme ešte trochu múky. Dáme na teplé miesto (k sporáku, k peci) a necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku posypanú múkou, rozdelíme na dve časti a jednu po druhej opatrne vyvaľkáme valčekom na placku. Na každú nakladieme polovicu nastrúhaných jabĺk a posypeme polovicou vanilkového cukru. Posypeme hrozienkami (ale nie je nutné používať hrozienka vôbec) a poprášime škoricou. Potom každú placku samostatne zabalíme.
Na plech dáme alobal, potrieme trochou tukom a vložíme naň oba záviny. Plech dáme do vyhriatej rúry (elektrickú predhrejeme na 230 °C) a necháme piecť asi 1/2 hodiny. Skúšame špajdľou (musí byť po zapichnutí a vybratí zo závinu suchá).
Po upečení vyberieme z rúry, počkáme až vychladne, pocukrujeme, nakrájame a podávame.

09.10.2011

Podobné recepty