Vianočné opekance - pupáky

Potrebujeme:

1 hrnček polohrubej múky, štipka soli, ½ hrnčeka mlieka alebo vody, 10 g droždia, ½ ČL cukru, , Posýpka:, mletý mak, práškový cukor alebo bryndza, tvaroh, na pomastenie roztopené maslo

Ako na to:

Do vlažného mlieka dajte pomrvené droždie, cukor, za lyžicu múky a spolu rozmiešajte. Múku preosejte, trochu osoľte a na doske zapracujte roztopené droždie v mlieku. Cesto domieste, prikryte a nechajte nakysnúť.
Cesto rozdeľte na 2-3 kusy a vyšúľajte asi 1,5 - 2 cm hrubé valčeky. Cesto posýpajte múkou. Valčeky krájajte na rovnomerné 1,5 cm kúsky, preložte na pomastený plech a nechajte nakysnúť. Opekance pečte v predhriatej rúre asi 20-25 min. Majú byť tvrdšie, vypečené.
Pred použitím vložte opekance do trochu osolenej teplej vody. (Voda nesmie byť horúca, lebo povrch opekancov by sa rozpadol skôr, ako by voda prenikla do ich stredu). Namočené opekance prikryte a občas premiešajte. Čas máčania je závislý od tvrdosti opekancov, preto ich ochutnávajte, či sú až do stredu premočené. Tvrdšie opekance sa máčajú aj 2 hodiny. Ak voda, v ktorej opekance máčate vychladne, treba ju prihriať, najviac na 35-40 °C. Zmäknuté opekance sceďte, posypte pomletým makom s práškovým cukrom a polejte s roztopeným maslom. Opekance len ľahko premiešajte, aby sa nerozpadli.
Ak pripravíte bryndzové opekance, bryndzu rozdrobte na teplé opekance, polejte s maslom a zľahka premiešajte. Opekance môžete pripraviť aj s tvarohom.
Ochutené opekance prihrievajte tak, že ich podlejte 1-2 PL vody, prikryjete a na teplej platni pomaly ohrievate.

TIP: Ak ich pripravujete opekance (pupáky) do zásoby alebo viac dní pred použitím, môžete ich nechať uschnúť. Dobre vypečené, usušené a na suchom mieste uskladnené vydržia aj niekoľko týždňov.

22.04.2006

Podobné recepty