Ľahký ovocný koláč

Potrebujeme:

250 g masla, 500 g cukru, KL vanilkového extraktu, 7 vajec, žĺtka oddelené od bielka, 560 g múky, KL soli, 2 Kl prášku do pečiva, 250 ml mlieka, 500 g svetlých hrozienok bez jadierok, 500 g väčších kusov kandizovaného ananásu, 500 g datlí plnené orechmi a obalené v cukre

Ako na to:

Maslom vytrite a vymúčte dve štvorhranné formy na pečenie. Maslo s cukrom vyšľahajte zľahka do penista. Primiešajte vanilkový extrakt a žĺtka.
Pridajte múku, soľ, prášok do pečiva a všetko spolu, aj s polovicou mlieka, premiešajte. Prilejte zvyšok mlieka a znovu dobre premiešajte. Pridajte hrozienka a orechy.
Bielka vyšľahajte, no nie na priveľmi tuhý sneh. Najprv zľahka primiešajte tretinu snehu a potom pozorne pridávajte zvyšok. Do každej formy nalejte vrstvu cesta. Do radov naň poukladajte kandizované čerešne a ananás, potom plnené datle.
Obe formy naplňte do polovice až dvoch tretín zvyšným cestom. Koláč pečte vo vyhriatej rúre pri 180 C približne hodinu (skúška špáradlom). Pred vyklopením ho nechajte vo forme 5 minút vychladnúť na mriežke.
Dokonale vychladnutý a dobre zabalený koláč môžete skladovať vzduchotesne uzavretý až dva mesiace.

19.12.2008

Podobné recepty