Mriežkovaný koláč

Potrebujeme:

120 ml mlieka, 100 g mletého maku, 220 g polohrubej múky, 125 g Hery, 50 g práškového cukru, 2 vajcia, 2 PL citrónovej šťavy, 40 g kryšt.cukru, 500 g sliviek, práškový cukor na posypanie

Ako na to:

Mletý mak zalejeme mliekom, premiešame a necháme vychladnúť. Z múky, hery, práškového cukru, 1 až 2 PL studenej vody a zo žĺtkov vypracujeme na doske hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chlade 30 min odležať.
Tretinu cesta odložíme nabok, zvyšok vyvaľkáme a vyložíme ním koláčovú formu vystlanú papierom na pečenie. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 15 min.
Z bielkov, citrónovej šťavy a kryšt. cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do maku. Predpečený koláč potrieme makovou plnkou a obložíme vykôstkovanými, na štvrtinky nakrájanými slivkami. Povrch ozdobíme mriežkou zo zvyšného cesta a dáme späť do rúry, pečieme ďalších 20 až 30 min.
Vychladnutý koláč pocukrujeme a nakrájame.

02.12.2008

Podobné recepty