Zaváraniny a kompóty

Fazuľa s párkom

V slanej vode uvaríme 1 kg fazule a precedíme. Pridáme 1 kg cibule, 2 feferónky, 1 kg paradajok a 1 kg papriky. Všetko pokrájamé nadrobno, zmiešame s fazuľou a prilejeme 3 dcl oleja. Nálev prevaríme,...

Jahody kandizované

Večer zasypeme jahody cukrom. Ráno scedíme šťavu, ktorú môžeme použiť na lekvár alebo sirup. 1 kg cukru rozpustíme v 3 dcl vody a privedieme do varu. Jahody po častiach vložíme do vriacej...

Jablkový lekvár s hruškami

Opadané ovocie umyjeme, vykrojíme, nakrájame na plátky a v hrnci podlejeme. Potom odkryté za stáleho miešania dusíme a pritom pridávame cukor a kyselinu. Do posledného dielu cukru pridáme Petos....

Džem z jahôd, rebarbory a malín

Jahody umyjeme, dáme odkvapkať, odstránime stopky, nakrájame na malé kúsky a odvážime (600 g). Rebarboru umyjeme, dáme odkvapkať, nakrájame na malé kúsky (nelúpeme) a odvážime (300 g). Maliny...

Program.sk

Slivkový lekvár

Slivky uložíme na plech, zasypeme cukrom a pokropíme octom. Nemiešame! Dáme do rúry na 2 hodiny pri 150°C, potom vyberieme, môžeme popučiť pretláčatkom na zemiaky a dáme do pohárov. Nesterilizujeme!

Šípkový lekvár

Zrelé šípky umyjeme, zbavíme semien a uvaríme vo vode domäkka. Prelisujeme a kašu osladíme a povaríme. Hotový lekvár nalejeme do čistých pohárov, dobre uzavrieme a sterilizujeme 20 minút....

Nugát

Očistíme a postrúhame jablká. Vodu uvaríme a spolu rozmixujeme na kašu. Potom pridáme kakao, vanilkový cukor, kryštálového cukru (závisí od sladkosti jabĺk) a varovú čokoládu. Po vychladnutí...

Kiwi-pomarančový džem

Pomaranče nakrájame na malé kúsky a roztlačíme. K tomu pridáme na malé kúsky nakrájané kiwi. Primiešame Gelfix 2:1 a za stáleho miešania povaríme asi 3 minúty. Potom pridáme cukor a opäť...

Slivkový lekvár

Slivky uložíme na plech, zasypeme cukrom a pokropíme octom. Nemiešame! Dáme do rúry na 2 hodiny pri 150°C, potom vyberieme, môžeme popučiť pretláčatkom na zemiaky a dáme do pohárov. Nesterilizujeme!...

Multivitamínový lekvár

Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle, jablká a hrušky nakrájame na menšie kocky (aj s nepoškodenými šupkami) a zmiešame v hrnci s cukrom, kyselinou citrónovou, klinčekmi a škoricou. Necháme...

Strany 1234567...13