Perníky, medovníky
Perníkový koláč
Všetko dobre vymiešajte a dajte piecť. Rúru predhrejte na 250 °C, pečte 30 min. Na koláč môžete natrieť lekvár. Polejte čokoládovou polevou.
Medovník bez medu
Dotmava spáľte kryštálový cukor, zalejte teplou vodou, odstavte a nechajte vychladnúť. Medzitým si do penista vymiešajte práškový cukor s vajíčkami, pridajte sódu bikarbónu a koreniny,...
Trvanlivé medovníky na vianočný stromček
Na dosku preosejte múku, cukor a sódu. Malú časť múky odložte. Med s kávou dajte zovrieť a penu odoberte. Do teplého rozpustite tuk. Vajcia dobre vyšľahajte. Postupne všetko spracujte s múkou...
Medovníčky s korením
Vajcia s cukrom vymiešajte do penista, postupne pridajte citrónovú kôru a korenie. Jeleniu soľ rozpustite v rume a premiešajte. Na masu preosejte múku a vypracujte cesto. Cez noc nechajte odpočívať.Na...
Jednoduché medovníčky
Med prevarte s vodou a nechajte vychladnúť. Ražnú i pšeničnú múku preosejte na dosku, pridajte citronát, medovníkové korenie a s medovou vodou vymieste na tuhé cesto. Nakoniec primiešajte...
Marlenka - starodávný recept ruských žen
Sódu s octom zmiešajte, do hrnca dajte maslo, med, cukor a vymiešajte. Potom pridajte ocot zo sódou a znovu vymiešajte. Zmes dajte na oheň a za stáleho miešania pridajte vajce. Stále miešajte,...
Plnený medovník
Vajce, mlieko a med vyšľahajte nad parou do peny. Pridajte múku s korením a jedlú sódu a všetko spojte do vláčneho cesta. Vyvaľkajte 2 placky asi ½ cm hrubé. Opečte ich na vymastenom plechu....
Klasické perníkové cesto
Zo surovín starostlivo vypracujte cesto a nechajte ho najlepšie pol dňa až deň odležať v chlade. Môžete ho však spracovať aj okamžite. Vykrojené perníčky pečte na plechu vymastenom tukom....
Marcipán
Rozdrvte mandle, ochuťte ich niekoľkými kvapkami pomarančovej šťavy, pridajte mleté kardamónové semeno a po zmiešaní s práškovým cukrom ich miešajte v hrnci na miernom ohni dovtedy, kým...