Brokolicový (zeleninový) koláč

Potrebujeme:

375 g múky, 1 balenie droždia, 4 lyžice olivového oleja, soľ, 500 g brokolice, 200 g oravskej slaniny, 500 g mrkvy, 2 kusy feniklu, 1 pór, 1 kaleráb, 400 g mlieka, 200 g koreneného taveného syra, 6 vajec, mleté biele korenie, muškátový oriešok, tuk a múku do formy, 100 g strúhaného syra

Ako na to:

Do misky preosejeme múku a droždie. Pridáme 2 dcl vlažnej vody, olej a 1,5 lyžičky soli a vymiešame hladké cesto. Zakryjeme a necháme asi 30 minút kysnúť.
Zatiaľ nakrájame slaninu na malé kocky, rozpálime v rajničke a odstavíme. Očistenú mrkvu a nakrájame na plátky. Brokolicu rozdelíme na ružičky a odstránime listy. Stopku ružičiek olúpeme a všetko umyjeme.
Fenikel zbavíme drevnatých a zvädnutých častí, hlavičky umyjeme a nakrájame na plátky. Pór zbavíme zvädnutých listov, nakrájame na kolieska a preperieme.
Olúpeme kaleráb a nakrájame ho na kolieska a tak rozštvrtíme. Zeleninu sparíme v dostatočnom množstve vody, potom prudko schladíme a necháme odkvapkať.
Ohrejeme mlieko, rozpustíme v ňom tavený syr a schladíme až bude zmes vlažná. Pridáme slaninu a vajce, všetko premiešame a ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Cesto znovu premiešame.
Plech ľahko vymastíme a posypeme ho múkou, vyvaľkáme na ňom cesto, okraje vytiahneme. Na cesto dáme pripravenú zeleninu a prelejeme mliečnou zmesou. Plech zakryjeme alobalom.
Pečieme v rúre predhriatej na 200 C asi 45 minút, odstránime alobal a koláč posypeme strúhaným syrom.

07.01.2009

Podobné recepty