Maková torta s mandľovou posýpkou

Potrebujeme:

Cesto: 1 šálku kryštálového cukru (200 ml), 3 žĺtka, 5 bielkov, 3 lyžice studenej vody, 1 šálku nemletého maku, 1 šálku polohrubej múky, pol balíčka prášku do pečiva
Krém: 1 balíček Zlatého klasu, 500 ml mlieka, 250 g masla, 2 žĺtka, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g práškového cukru, rum
Posýpka: 300 g olúpaných posekaných mandlí, 50 g masla, pol šálky kryštálového cukru

Ako na to:

Cesto: Žĺtka s polovicou cukru vymiešame dopenista, ku koncu pridáme 3 lyžice vody. Z bielkov a zo zvyšku cukru vyšľaháme tuhý sneh.
Mak zmiešame s preosiatou múkou a kypriacim práškom. Opatrne pridáme žĺtka so snehom a múku s makom. Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Vlejeme cesto a upečieme.
Krém: V 100 ml mlieka rozmiešame Zlatý klas, zvyšok mlieka dáme variť. Do horúceho vlejeme rozmiešaný Zlatý klas a uvaríme hustý puding, ktorý necháme za občasného premiešania vychladnúť. Zmäknuté maslo dobre vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom a 2 žĺtkami. Pridáme vychladnutý puding a vymiešame hladký krém.
Upečený vychladnutý tortový korpus rozkrojíme na 3 časti. Každý plát poriadne pokvapkáme rumom a natrieme krémom.
Posýpka: Olúpané posekané mandle jemne opražíme na 50 g masla. Pridáme pol šálky kryštálového cukru a miešame, až sa cukor skaramelizuje a vzniknú malé hrudky.
Vrch torty posypeme skaramelizovanými mandľami.

11.01.2009

Podobné recepty