Vianočný zemiakový šalát

Potrebujeme:

4 l zemiakov (plný hrniec), 4 nadrobno nakrájané cibule, 1 dcl octu, 200 g masla, olivový olej, 1 veľký zeler, 6 veľkých mrkiev, 4 veľké petržleny, 1 konzervu sterilizovaného hrášku, 8 väčších sterilizovaných uhoriek, 12 natvrdo uvarených vajec, 1 majonézu, 1 tatársku omáčku

Ako na to:

Zemiaky uvaríme deň dopredu, plný štvorlitrový hrniec. Mierne vychladené ich na vidličke ošúpeme a úplne vychladené ich prekrojíme. Ukladáme ich do veľkej misy, kam postupne pridávame ostatné prísady.
Cibuľu nakrájame a sparíme octovou vodou. Sterilizované uhorky nadrobno nakrájame. Sterilizovaný hrášok, koreňovú zeleninu ošúpeme, nahrubo nastrúhame a podusíme na masle (čo dodá šalátu zlatú farbu). Všetko pridáme k zemiakom.
Vzhľadom k tomu, že každý má rád inú variantu, tak v tejto fáze šalát dôkladne zamiešame a rozdelíme napr. na tri časti. Potom postupne pridávame do dvoch časti natvrdo uvarené vajcia nakrájané na kolieska a dochutíme majonézou a tatárskou omáčkou.
Každý si potom môže šalát upraviť podľa chuti napríklad korením, olivami, olivovým olejom, majonézou alebo tatárskou omáčkou, cibuľkou alebo zálievkou z cibuľky.
Po dôkladnom zamiešaní je nutné hodnotiť a ochutnávať.

25.02.2009

Podobné recepty