Slivkový koláč s orechovou drobenicou

Potrebujeme:

350 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 50 g práškového cukru, 50 g mäkkého masla, 180 ml mlieka, 1 vajce, štipku soli, kúsok masla na vytretie plechu
Plnka: 2 kg sliviek, 130 g studeného masla, 100 g polohrubej múky, 100 g mletých vlašských orechov, 130 g hnedého cukru, 1 KL škorice, šľahačku na ozdobenie

Ako na to:

Droždie rozmrvíme a rozmiešame vo vlažnom mlieku.
Vo veľkej mise zmiešame preosiatu múku so soľou a s cukrom. Pridáme mäkké maslo, mlieko s droždím a jedno vajce. Vymiesime tuhé cesto, ktoré sa neprichytáva na okraje misy. Misu s cestom prikryjeme a na teplom mieste ho necháme asi hodinu odpočívať.
Umyté slivky rozpolíme a odkôstkujeme.
Polovice sliviek zhora narežeme, aby sa dali naplocho rozložiť.
Cesto ešte raz premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme na veľkosť plechu.
Cesto zložíme na štvrtiny, preložíme na maslom vymastený plech a opäť rozložíme. Pomúčenými prstami alebo valčekom ho rovnomerne roztiahneme na celý plech. Cesto zakryjeme utierkou a necháme postáť ďalších 15 minút.
Pripravíme si drobeničku: Studené maslo pokrájame na menšie kúsky a zmiešame spolu s múkou, pomletými orechmi, cukrom a škoricou.
Končekmi prstov vytvoríme drobeničku.
Rúru predhrejeme. Slivky poukladáme naplocho na cesto a posypeme
maslovo-orechovou drobenkou. Plech vložíme do vyhriatej rúry a na prostrednej koľajničke pečieme asi 35 až 40 minút. Upečený koláč necháme mierne vychladnúť a podávame so šľahačkou.

29.12.2008

Podobné recepty