Čokoládovo-gaštanová roláda

Potrebujeme:

175 g horkej čokolády polámanej na malé kúsky, 2 PL kakaového prášku, 60 ml horúcej čiernej kávy, 6 vajec, 75 g krupicového cukru, 1 KL vanilkovej esencie, kakao na poprášenie
Krém: 475 ml smotany na šľahanie, 30 ml rumu alebo kávového likéru, 350 g gaštanového pyré konzervovaného alebo mrazeného, 115 g nastrúhanej horkej čokolády

Ako na to:

Vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu. V káve rozmiešame kakao na hustú pastu.
Oddelíme žĺta od bielkov a s polovicou cukru ich vyšľaháme do svetlej peny. K žĺtkovej pene pridáme rozpustenú čokoládu a kávovo-kakaovú pastu.
Z bielkov a zvyšku cukru ušľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujeme do cesta. Nakoniec pridáme lyžičku vanilkovej esencie.
Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 20–25 minút, až kým cesto nie je pružné na dotyk.
Čistú utierku poprášime kakaovým práškom, na to preklopíme upečené cesto. Papier potrieme studenou vodou a rýchlo ho z cesta stiahneme. Suché okraje odrežeme. Utierku s cestom zrolujeme a necháme úplne vychladnúť.
Krém: Smotanu vyšľaháme s rumom alebo likérom. Pridáme gaštanové pyré a nastrúhanú čokoládu.
Cesto rozbalíme a potrieme 3/4 krému, štvrtinu krému si odložíme na ozdobenie. Roládu opatrne zabalíme a natrieme zvyšným krémom.

15.02.2009

Podobné recepty