Pečené kurča s cesnakmi

Potrebujeme:

1 veľké kurča, 60 strúčikov cesnaku alebo 6 celých hlavičiek, 8 stredne veľkých zemiakov, šťavu z polovičky citróna, 1 bobkový list, 2 vetvičky čerstvého tymianu (môže byť aj sušený), kúsok masla, 8 PL olivového oleja, mleté čierne korenie, soľ
Krutóny: 2 bagety, 100 g rozpusteného masla

Ako na to:

Kurča opláchneme pod tečúcou vodou a dôkladne osušíme papierovým obrúskom.
Do brušného otvoru vložíme bobkový list a tymian, pridáme 1–2 kocky studeného masla. Kuchynským motúzikom zviažeme kurčaťu nohy–v mäse tak zostane viac šťavy. Keďže sa krídelká zvyknú veľmi rýchlo pripaľovať, založíme ich dozadu.
Kurča potrieme citrónovou šťavou zmiešanou s čiernym korením a dobre osolíme. Zemiaky očistíme a pokrájame na hrubšie kolieska.
Cesnak rozoberieme na strúčiky, ale nelúpeme ich.
Dno pekáča vyložíme kolieskami zemiakov, na tento základ položíme kurča prsiami nahor a okolo rozložíme cesnakové strúčiky. Všetko polejeme olivovým olejom. Prikryjeme, vložíme do horúcej rúry a pečieme asi 30 minút.
Po pol hodine pečenia kurča odkryjeme, cesnak opatrne premiešame a pečieme zhruba jeden a štvrť hodiny, až je kurča aj cesnak mäkké a koža sa sfarbí do zlatohnedá. V priebehu pečenia kurča potierame vypečenou šťavou a cesnak, prípadne aj zemiaky, premiešame.
Medzitým si pripravíme krutóny: Bagetu nakrájame na tenké plátky a obe strany potrieme rozpusteným maslom. Poukladáme ich na samostatný plech a tesne pred dopečením kurčaťa ich asi na 10 minút vložíme do horúcej rúry a pečieme, až sú zlatisté a chrumkavé.
Po dopečení vypneme rúru a kurča v nej chvíľu necháme. Potom ho vyberieme na nahriaty tanier a polejeme výpekom. Porcujeme pomocou ostrého noža a servírovacej vidličky. Podávame s opečenými krutónmi, na ktoré vytlačíme niekoľko opečených strúčikov, a so zemiakmi, ktoré vďaka výpeku z cesnakov a mäsa získali vynikajúcu chuť.
Zvyšok pečených cesnakov rozdelíme na taniere.

06.11.2008

Podobné recepty