Morka s prílohami

Potrebujeme:

moru s hmotnosťou asi 3,5 kg, soľ, čerstvé mleté korenie, 250 ml silného hydinového vývaru na podlievanie
Plnka: 2 ks stopkového zeleru, 1 cibuľu, 75 g masla, 200 g klobásovej zmesi, 1 zväzok petržlenu, 4 vetvičky tymianu, 3 vetvičky šalvie, soľ, čerstvé mleté korenie, 200 ml kuracieho vývaru, 400 g staršieho bieleho chleba alebo pečiva, 3 PL rozpusteného masla
Omáčka: 100 ml suchého bieleho vína, 200 ml smotany na varenie

Ako na to:

Plnka: Cibuľu a zeler ošúpeme a nakrájame na kocky. Bylinky umyjeme, osušíme a nasekáme. Na panvici speníme maslo a asi 5 minút v ňom smažíme cibuľu a zeler na miernom plameni. Pridáme klobásovú zmes a za stáleho miešania ďalej pečieme asi 3 až 4 minúty.
Potom k zelenine s klobásou primiešame pripravené bylinky a všetko ochutíme soľou a korením.
Suchý chlieb postupne premiešame s vývarom a zeleninovou zmesou tak, aby sme získali hmotu vlhkej, ale nie tekutej konzistencie.
Je možné, že na to nespotrebujete celé množstvo chleba.
Morku umyjeme. Zvnútra i zvonka ju potrieme soľou a korením a naplníme pripravenou chlebovou plnkou. Potom morku zašijeme kuchynskou niťou.
Rozpustené maslo zohrejeme na veľkom pekáči na sporáku. Na silnom plameni v ňom opečieme morku zo všetkých strán a polejeme hydinovým vývarom.
Pripravenú morku uložíme hruďou nahor a pečieme na spodnom rošte rúry asi 2,5 hodiny pri teplote asi 175 °C a priebežne polievame výpekom.
Upečenú morku zabalíme do hliníkovej fólie a necháme krátko odpočívať.
Omáčka: Vychladnutý výpek zbavíme tuku a znova zohrejeme na sporáku. Pridáme víno a prelejeme cez jemné sitko do hrnca. Varíme na silnom plameni, až kým nám nezostane len polovica pôvodného množstva.
Potom výpek zalievame postupne smotanou a varíme do zhustnutia.
Ochutíme soľou a korením a podávame v omáčkovej mise. Podávame s hrozienkovými knedličkami s orechmi, zemiakmi z rúry, zeleninou a brusnicovou omáčkou.

13.01.2009

Podobné recepty