Koláč s hruškami, jablkami a hrozienkami

Potrebujeme:

Cesto: 250 g polohrubej múky, 250 g masla, štipku soli, múku na posypanie dosky
Obloženie: 700 g hrušiek, 700 g jabĺk, 150 g hnedého cukru, šťavu z 1 citróna, 200 ml calvadosu (jablkovej pálenky), 1 ČL mletej škorice, 125 g masla, 80 g vlašských orechov, 50 g hrozienok

Ako na to:

Múku zmiešame so studeným maslom nakrájaným na kocky a štipkou soli. Pridáme 2 až 3 PL vody a vypracujeme hladké pružné cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a na 30 min odložíme do chladu.
Potom ho rozváľkame na pomúčenej doske, dvakrát preložíme, rozváľkame a opäť preložíme. Cesto premiesime, znova zabalíme a necháme ďalších 30 min v chlade odležať. Celý postup ešte raz zopakujeme.
Ovocie ošúpeme, rozpolíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na plátky. Polovicu ovocia zalejeme trochou vody a pokvapkáme polovicou citrónovej šťavy. Druhú polovicu ovocia na panvici 10 min povaríme so 100 g cukru, 75 g masla a s calvadosom.
Zmes stiahneme z ohňa a rozmixujeme. Hrozienka namočíme na 5 min do teplej vody. Odložené ovocie vyberieme z vody, na panvici krátko prehrejeme so zvyšným cukrom, s maslom, citrónovou šťavou a necháme vychladnúť. Ovocie sa nesmie rozpadávať.
Odležané cesto rozváľkame, vyložíme ním okrúhlu formu a vytlačíme ho do bokov, aby vznikol vyšší okraj. Na cesto rozdelíme pyré a kúsky ovocia doň vejárovito rozložíme.
V rúre vyhriatej na 200 C pečieme 25 min do zlatohneda. Koláč vyberieme 5 min pred dopečením, posypeme ho škoricou, hrozienkami, orechmi a dopečieme.

11.10.2008

Podobné recepty