Hrniec vinára

Potrebujeme:

6 porcií
1 kg bravčového mäsa, 40 g bravčovej masti, 2 ČL nasekaného tymianu, 1 ČL rasce, 2 bobkové listy, 600 g zemiakov, 200 g zeleru, 1 stopku stonkového zeleru, 2 mrkvy, 1 až 2 petržleny, 1 veľkú cibuľu, ½ póru, 1 l mäsového vývaru, 750 ml bieleho suchého vína, 2 PL nasekanej pažítky, soľ, mleté čierne korenie

Ako na to:

Bravčové mäso očistíme, pokrájame na kúsky veľkosti 1,5 cm poriadne osolíme a okoreníme. Masť rozpustíme vo veľkom hrnci. Mäso dôkladne opražíme zo všetkých strán, prilejeme vývar, necháme prevrieť, zmiernime oheň a varíme 25 až 30 min.
Medzitým umyjeme a ošúpeme zemiaky, pokrájame ich na 1,5 cm hrubé kocky. Zeleninu očistíme, zeler pokrájame na malé kocky, zelerovú stopku, mrkvu a petržlen nakrájame na drobné kolieska. Pór pozdĺžne prerežeme, dôkladne umyjeme a nakrájame na plátky, cibuľu na kolieska.
Tymian, bobkový list, rascu a zeleninu pridáme k mäsu, prilejeme víno a ďalších 30 min necháme pomaly variť. Podľa potreby pridáme vývar. Znova ochutíme, rozdelíme na porcie a ozdobíme nasekanou pažítkou.

29.09.2008

Podobné recepty