Broskyňová torta

Potrebujeme:

Svetlé cesto: 6 vajec, 140 g kryšt.cukru, šťava z 1 citróna, 120 g polohrubej múky, tuk na vymastenie a múka na vysypanie formy
Tmavé cesto: 3 vajcia, 70 g kryšt.cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 PL kakaa, 60 g polohrubej múky, 70 g vlašských orechov, 2 PL rumu, tuk na vymastenie a múka na vysypanie formy
Plnka: 210 g kryšt.cukru, 3 vajcia, 250 g masla, 1 balíček vanilínového cukru, 600 g zrelých broskýň
Okrem toho: čokoládová poleva alebo roztopená čokoláda, 1 téglik smotany na šľahanie, 100 g vlašských orechov

Ako na to:

Na svetlé cesto oddelíme žĺtky od bielkov a vyšľaháme s cukrom a citrónovou šťavou dopenista. Pridáme múku, vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a zľahka vymiešame. Upečieme vo vymastenej, múkou vysypanej forme a necháme vychladnúť. Korpus vodorovne rozkrojíme na dve časti.
Na tmavé cesto žĺtky vymiešame s kryšt.a vanilinovým cukrom. Na vaječnú zmes preosejeme kakaový prášok, pridáme nahrubo pomleté orechy, rum, múku a primiešame vyšľahný sneh z bielkov. Cestom naplníme vymastenú a múkou vysypanú formu a upečieme.
Na plnku vyšľaháme nad parou kryšt.cukor a celé vajcia až do zhustnutia. Maslo vymiešame zvlášť s vanilínovým cukrom a obidva krémy zmiešame. Broskyne dôkladne umyjeme, stiahneme z nich šupku a nakrájame na tenké mesiačiky.
Tretinou krému natrieme svetlý korpus, obložíme nakrájanými broskyňami a uložíme naň tmavý korpus. Postup opakujeme, pričom tmavý korpus dáme doprostred.
Povrch ozdobený zvyšnými broskyňami polejeme čokoládou. Boky torty obložíme nahrubo nasekanými orechmi. Necháme odstáť v chlade a pred servírovaním ozdobíme šľahačkou.

30.07.2008

Podobné recepty