Egrešový koláč s krémom

Potrebujeme:

300 g hladkej múky, 150 g zmäknutého masla, 100 g práškového cukru, 2 vajcia, nastrúhanú kôru z jedného chemicky neošetreného citróna
Plnka: 200 g očistených egrešov, 100 g kryštálového cukru, 3 menšie vajcia, 100 ml smotany na šľahanie, hrsť egrešov na ozdobu

Ako na to:

Do preosiatej múky pridáme cukor, zmäknuté maslo, celé vajcia a citrónovú kôru. Vypracované hladké cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke aspoň hodinu odpočívať. Rúru vyhrejeme na 180/160 C.
Vychladnuté cesto na doske rozvaľkáme a vyložíme ním koláčovú formu. Poprepichujeme ho vidličkou, vložíme do rúry a 15 min pečieme, kým korpus nenadobudne svetlú zlatú farbu.
Pripravíme plnku: V menšom hrnci krátko povaríme egreše s cukrom, rozmixujeme ich a precedíme, aby sme odstránili zrniečka. V miske vyšľaháme vajcia so smotanou a zmes zľahka primiešame k rozmixovaným egrešom.
Na predpečené ceto rozdelíme hrsť očistených egrešov. Na to opatrne nalejeme egrešovo-smotanový krém. Koláč dopekáme ešte 25 až 30 min. Krém by mal byť na porvchu pružný ako puding, keď naň zatlačíme vareškou. Ak je riedky, necháme koláč v rúre o 5 minút dlhšie. Pred vybratím z formy ho necháme ešte 15 min chladnúť.

21.07.2008

Podobné recepty