Guľôčky od babičky

Potrebujeme:

0,5 kg bravčového pliecka, 1 cibuľu, olej, 2 – 3 strúčiky cesnaku, 2 dcl kyslej smotany, 1 kocka hovädzieho bujónu, 0,5 kg kyslej kapusty, celé čierne korenie, celé nové korenie, bobkový list, červená mletá paprika, polievkové korenie, 4 dcl vody, 4 dkg masla, 0,5 kg polohrubej múky, 1 vajce

Ako na to:

Nakrájanú cibuľu speníme na oleji a pridáme na kocky nakrájané mäso. Po uvarení mäso scedíme a pomelieme, dochutíme cesnakom a čiernym korením, prípadne dosolíme. Do vývaru pridáme asi 0,5 l vody a kocku bujónu a pomaly ďalej varíme. Do osolenej vody dáme maslo a keď voda začne vrieť primiešame múku. Po vychladnutí pridáme vajíčko a vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme do 1 cm hrúbky. Nožom vytvoríme 6 x 6 cm štvorčeky, ktoré plníme pomletým mäsom a vyformujeme guľky. Zbytok plnky vrátime do vývaru, pridáme kyslú kapustu, povaríme a prilejeme smotanu. Zároveň pridáme guľky a počkáme, kým vyplávajú na povrch.

01.05.2008

Podobné recepty