Bulharská musaka

Potrebujeme:

0,5 kg nahrubo mletého bravčového mäsa, 0,5 kg nahrubo mletého hovädzieho mäsa, pol KL mletého čierneho korenia, pol KL mletého bieleho korenia, soľ, sušené zeleninové korenie, 1 PL čubrice, 1 zväzok petržlenovej vňate, 1 KL mletej sladkej červenej papriky, 2 PL paradajkového pretlaku, 1 väčšia cibuľa, 3 baklažány, 1 kg zemiakov, 3 – 4 paradajky, 6 PL oleja
Bešamel: 2 PL masla, 2 PL hladkej múky, 1 HR mlieka, smotana, citrónová šťava, 3 vajíčka, soľ, mleté biele korenie

Ako na to:

Na oleji jemne opražíme nadrobno posekanú cibuľku, pridáme mäso, neskôr korenie, soľ, sušené zeleninové korenie, čubricu a na jemno posekaný petržlen. Odstavíme. Pridáme papriku, pretlak s pol pohárom teplej vody. Očistené zemiaky nakrájame na asi 1 cm krúžky, ošmáhneme a na papieri odmastíme. Baklažán nakrájame na krúžky, osolíme, necháme odkvapkať, ľahko precedíme vodou a necháme odkvapkať. Pripravíme obdobne, ako zemiaky. Bešamel prichystáme obvyklým spôsobom. Do vyolejovanej jánskej misy poukladáme 1/3 dávky zemiakov, jednu vrstvu z polovičnej dávky baklažánu, polovičnej dávky mäsovej zmesi, polovičnej dávky paradajok nakrájaných na krúžky, opäť zemiaky, zbytok baklažánu, potom mäsa a paradajok a na koniec vrstvu zemiakov. Necháme piecť asi 30 min. pri teplote 180 – 200 stupňov C. Zalejeme bešamelom, zosilníme teplotu na 220 stupňov C a dopečieme asi 15 minút. Podávame s bielym chlebom a šopským šalátom.

29.04.2008

Podobné recepty