Kurča na citrónoch

Potrebujeme:

1 kurča, 6 strúčikov cesnaku, 2 citróny, soľ, provensálske korenie, tymian, 3 PL medu, 1 dcl bieleho aromatizovaného vína, olivový olej
Zelerová ryža: 1 HR ryže, 2 – 3 stonky zeleru, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 1 l kuracieho vývaru, 1 dcl bieleho aromatizovaného vína, trochu masla, trochu oleja, soľ, biele korenie

Ako na to:

Kurča rozporcirujeme, osolíme, posypeme provensálskym korením, tymianom a rozložíme do pekáča na olivový olej. Medzi jednotlivé kúsky poukladáme pokrájané citróny a strúčiky neošúpaného cesnaku. Podlejeme aromatizovaným vínom a prikryté dusíme asi 1 hodinu. Odokryjeme, potrieme medom a pečieme kým sa nevytvorí chrumkavá kôrka. V kastróle na oleji upražíme cibuľu s pokrájaným cesnakom a zelerom. K zmäknutej zelenine pridáme ryžu, neskôr, keď sa ryža začne pražiť, prilejeme aromatizované víno a stále miešame. Počas odparovania vína začíname prilievať vývar za stáleho miešania, kým ryža nezmäkne. Na záver ju odstavíme, pridáme trochu masla, štipku soli a korenia. Ryžu necháme prikrytú ešte 2 – 3 minúty. Táto ryža má charakteristickú štruktúru – má byť mazľavá a krémová.

02.05.2008

Podobné recepty