Jelení orez na víne s brusnicami

Potrebujeme:

1 kg jelenieho orezu, 2 cibule, 1 zeler s vňaťou, 2 petržleny, 2 mrkvy, 1/2 l červeného suchého vína, 1/2 l vývaru, 300 g oravskej slaniny, pohár brusnicového džemu, sladká smotana, cesnak, múka na zahustenie, korenie na divinu, celé čierne a biele korenie, bobkový list, olej, soľ

Ako na to:

Cibuľu a slaninu nakrájanú nadrobno speníme na troške oleja. Mäso nakrájame na menšie kúsky, sprudka orestujeme, posypeme korením na divinu, osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list a podlejeme vínom a vývarom tak, aby mäso bolo ponorené. Po 20 minútach pridáme mrkvu, petržlen, zeler a celé strúčiky cesnaku. Na miernom plameni varíme asi 2 hod., kým mäso nezmäkne. Mäso potom vyberieme a omáčku precedíme. Mäso vrátime späť a pridáme brusnice spolu so sladkou smotanou, ktorú sme zatrepali hladkou múkou. Všetko prevaríme, aby sme sa zbavili múčnej chuti a môžeme servírovať. Ako príloha sú výborné pečené cibuľové zemiaky.

02.05.2008

Podobné recepty