Orechová torta s parížskou plnkou

Potrebujeme:

korpus (menšia tortová forma priemeru 23-24 cm): 5 vajec, 150 g kryšt. cukru krupica, 75 g mletých orechov, 20 g kakaa, 2 PL polohrubej múky, 1 ČL sódy bikarbóny
Na ochutenie korpusov: ľubovoľný lekvár (najlepšie pikantný ríbezľový) zriedený ovocným čajom ochuteným cukrom
Plnka: 400 g šľahačkovej smotany (30 alebo 33%), 100 g várovej alebo horkej čokolády, 100 g kryšt. cukru, 80 g kakaa, 375 g Hery
Poleva: čokoláda, Cera, olej

Ako na to:

Z bielkov a kryštál. cukru vyšľaháme tuhý sneh, pridáme rozšľahané žĺtka, mleté orechy, kakao, polohrubú múku a sódu bikarbónu. Zmiešame dokopy a všetko pridáme do žĺtkovej peny a dôkladne ručne (nie mixérom) zmiešame dokopy.
Boky tortovej formy potrieme olejom a posypeme múkou, dno treba vystlať papierom na pečenie. Do takto pripravenej formy vylejeme cesto na piškótu a rovnomerne roztrieme. Dáme do vyhriatej rúry a pečieme na 190 °C.
Korpus vyberieme z tortovej formy a položíme na dosku hore nohami, aby sa nám trocha vyrovnal vrch. Tortové korpusy prerežeme ostrým nožom na polovicu, každý korpus polejeme masou lekvár + čaj.
Sladkú smotanu necháme zovrieť, pridáme várovú čokoládu, cukor, kakao a miešame do zhustnutia. Necháme vychladnúť, občas premiešame. Vychladnutú smotanovú masu vyšľaháme, tak isto vyšľaháme heru a spojíme dokopy. Touto plnkou natrieme korpusy, boky a vrch. Potom dáme do chladničky, lepšie sa bude natierať čokoládová poleva.
Vrch potrieme ešte roztopenou čokoládou. Čokoládou potrieme boky torty a dozdobíme podľa fantázie.

19.10.2008

Podobné recepty