Jablkový koláč z dvoch ciest

Potrebujeme:

4-5 malých jabĺk, maslo na vymastenie formy, mandľové lupienky alebo sekané mandle asi 20 g, škoricový cukor (resp. 2 lyžice kryšt.cukru + 1 lyžička škorice)
Cesto č.1: 75 g mäkkého masla, 30 g prášk.cukru, 1 ČL mletej škorice, 150 g poloh.múky
Cesto č.2: 140 g mäkkého masla, 30 g roztopeného masla, 140 g kryšt.cukru, 2 vajcia, štipka soli, 140 g poloh.múky

Ako na to:

Tortovú okrúhlu formu vymastíme podľa potreby maslom, prip. na spodok dáme papier na pečenie.
Škoricové cesto: Maslo s práškovým cukrom, škoricou a múkou vymiesime na cesto. Cesto rovnomerne roztlačíme, na dno tortovej formy - pomôžeme si lyžicou. Formu s cestom odložíme zatiaľ do chladničky.
Ošúpeme si jablká, prerežeme ich na polovicu, vydlabeme jadrovníky. Takto pripravené polovice si pozdĺžne narežeme. Zapneme rúru a vyhrejeme ju na 180 C.
Cesto č.2: Vymiešame si maslo s cukrom. Oddelíme bielka od žĺtkov. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Do maslovej hmoty pridáme žĺtka a vymiešame do penista. Do maslovej hmoty striedavo vmiešame múku a sneh z bielkov.
Z chladničky vyberieme formu s prvým cestom a naň rovnomerne rozotrieme druhé cesto. Na cesto si naukladáme polky jabĺk a mierne ich zatlačíme. Jablká potrieme roztopeným maslom. Kto nemá škoricový cukor, urobí si ho zmiešaním 2 lyžíc kryšt.cukru a kávovej lyžičky mletej škorice.
Koláč posypeme nasekanými mandľami. A na koniec posypeme škoricovým cukrom. Pečieme asi 45 min pri 180 C do zlatohneda.

31.08.2008

Podobné recepty