Makovo-kávové rezy

Potrebujeme:

Piškótové cesto: 250 g polohrubej múky, 125 g kryštálového cukru, 150 ml oleja, 150 ml mlieka, 3 vajíčka, lyžičku prášku do pečiva, 1 vanilku, citrónovú kôru
Makové cesto: 3/4 l mlieka, štipku soli, 60 g masla, 80 g krupice, 150 g kryštálového cukru, 1 vanilku, 250 g mletého maku, 2-3 vajíčka, citrónovú šťavu z 1 citróna
Kávová poleva: 2 vajíčka, 250 g práškového cukru, 1 lyžičku mletej kávy, 2 lyžičky kakaa, 80 g tuku

Ako na to:

Najskôr si zomelieme mak. Rozklepneme celé vajíčka, pridáme cukor a vyšľaháme do peny. Medzitým si nastrúhame citrónovú kôru, ktorú potom pridáme do peny. Pridáme tiež olej a mlieko. Múku zapracujem do cesta postupne, po lyžiciach, aby piškótová zmes neklesla na dno. Cesto vylejeme na plech.
Makové cesto: Mlieko, soľ, maslo, krupicu, cukor a vanilkový cukor vložím do väčšieho hrnca a privedieme do varu. Potom odstavíme zo sporáka a pridáme zomletý mak a citrónovú šťavu. Rozklepnem 2 celé vajíčka a znova prešľaháme. Pomocou lyžice navrstvím na pripravené piškótové cesto. Vložíme do rúry a približne na 175°C necháme piecť asi 35-38 minút.
Kávová poleva: Vajíčka, cukor, kávu, kakao a tuk varíme spolu v jednej nádobe.
Koláč vyberieme z rúry, ešte teplý popicháme vidličkou, nech tam tej plnky vnikne čo najviac. Necháme riadne vychladnúť v chladničke.

02.11.2008

Podobné recepty