Penová torta

Potrebujeme:

na 10 bielkov 700 g kryš.cukru.
Plnka: 10 žĺtkov, 300 g prášk.cukru, 150 varovej čokolády, 1/2 dcl čiernej kávy, 1 kakao a 500 g masla

Ako na to:

Bielka šľaháme s cukrom nad parou mixérom na najpomalšom stupni, cca 45-50 minút. Potom pomaly pridávame rýchlosť, až kým sneh nie je úplne tuhý.
Vyšľahaný sneh dáme do zdobiaceho vrecúška. Na papier na pečenie si nakreslíme tvar torty. Vreckom nastriekame tortu. Mali by vyjsť štyri pláty. Na tri pláty urobíme ozdobné okraje - také pusinky, alebo vlnkovky a stred vyplníme. Štvrtý plat urobíme ozdobný. Ak nám ostane sneh môžeme urobiť malé pusinky, ktoré použijeme na ozdobu torty. Dáme piecť na 10 minúť na 150 stupňov, potom teplotu znížime a sušíme 50 minúť na 120 stupňov.
Plnka: Nad parou šľaháme žĺtky s cukrom do tuha. Potom pridáme polámanú čokoládu, kávu a kakao. Necháme vychladnúť. Vyšľaháme maslo a studenú zmes pridávame. Opäť naplníme vrecko a plníme usušené bielkové pláty. Takto spájame všetky pláty. Vrchný ozdobný plát môžeme dozdobiť krémom, prípadne pusinkami.

07.09.2008

Podobné recepty