Svieži tvarohový koláč s ovocím a želé

Potrebujeme:

Cesto: 3 vajcia, 180 g polohrubej múky, 180 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 8 lyžíc horúcej vody, štipku soli
Plnka: 2 balíčky nízkotučného tvarohu (2 x 250g), 1 pochúťkovú smotanu, 2 vanilkové cukry, 3-4 lyžice práškového cukru, sezónne ovocie prípadne kompót
Poleva: 0,5 l šumienky alebo kompótovej vody, 1 Zlatý klas,

Ako na to:

Žĺtka si oddelíme od bielkov. Ku žĺtkam pridáme polovicu práškového cukru a vyšľaháme. Keď máme vyšľahané žĺtka s cukrom, spravíme si tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Po vyšľahaní pridáme druhú polovicu cukru a šľaháme ďalej.
K vyšľahaným žĺtkam pridávame postupne horúcu vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Do cesta jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov a nalejeme ho do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Potom dajte do rúry a nechajte upiecť do ružova.
Kým sa koláč pečie, pripravíme si plnku. Tvarohy, pochúťkovú smotanu a vanilkové cukre v miske vymiešame. Pridáme práškový cukor podľa chuti.
Po upečení cesta ho necháme vychladnúť a na vychladnuté cesto navrstvite plnku. Na plnku dajte ovocie. Nakrájané ovocie naukladajte na plnku a koláč dajte do chladničky.
Medzitým si pripravte polevu. Spravte 0,5 l šumienkovej vody. Asi 2/3 sladkej vody dajte zovrieť do hrnca. V zvyšnej 1/3 rozmiešajte Zlatý klas a prilejte k vriacej sladkej vode do hrnca. Nechajte prejsť varom a odstavte.
Keď želé/poleva troška vychladne, opatrne, najlepšie po lyžičkách ho prelejte cez ovocie.
Tortu nechajte voľne vychladnúť, a potom ju dajte do chladničky.

14.09.2008

Podobné recepty