Zemiakovo-mäsové guľky s kyslou dusenou kapustou

Potrebujeme:

polohrubú múku, hladkú múku, strúhanku, 2 vajcia, zemiaky cca 7 kusov, cesnak, majoránku, vegetu, na kocky nakrájanú údenú rolku alebo iné údené mäso či klobásu, dobre prepečenú slaninu, trošku oleja

Ako na to:

Zemiaky nastrúhame na strúhadle (väčšinu tak ako sa strúhajú na halušky a zo dva ich nastrúhame na jemnom strúhadle, ako keď strúhate mrkvu). Vytlačíme vodu zo zemiakov. Pridáme hladkú múku aj polohrubú, strúhanku, vajcia a cesnak.
Dochutíme soľou, prip. vegetou. Nasypeme majoránku a dobre premiešame. Cesto nesmie byť ani veľmi riedke no ani nie husté , aby neboli guľky tvrdé. Nakoniec dáme nakrájanú údenú šunku, klobásku alebo mäso.
Z takto pripravenej zmesi začneme tvarovať guľky. Guľky trošku obalíme v hladkej múke. Do veľkého hrnca dáme zovrieť vodu s troškou soli a skúsime dať jednu guľku, či sa náhodou nerozpadne vo vode, ak áno v tom prípade je treba pridať múku.
Guľky treba variť pomaly a sú hotové, keď vyjdú navrch hrnca. Ak máme guľky uvarené, tak ich polejeme slaninkou, ktorú sme pripravili zvlášť na panvici s troškou oleja.
Slaninka musí byť dobre prepečená. Ako prílohu podávame kyslú dusenú kapustu.

22.10.2008

Podobné recepty