Polievka z teľacieho mäsa

Potrebujeme:

500 g teľacieho (krk, pliecko), kúsok údeného mäsa s kosťou alebo 200 g šunky od kosti 1 kosť, 1/2 sliepky alebo 1 kuracia štvrtka, 100 g masla, pór, mrkva, stonka zeleru, 2 lyžice hladkej múky, asi 1,5 l silného vývaru, soľ, mleté čierne korenie, dezertné víno a citrónová šťava na dochutenie, bylinky na posypanie (ligurček, estragón, petržlenová vňať), pečivo na podávanie

Ako na to:

Všetko mäso a kosť zo šunky zalejeme vo veľkom hrnci vodou. Uvedieme do varu, nastavíme plameň na najnižšiu intenzitu a varíme domäkka asi hodinu. Vývar nesolíme, bude sa ešte odvárať.
Po uvarení mäso vyberieme, vývar precedíme cez vyžmýkanú čistú utierku alebo hustý cedák do iného hrnca a mäso necháme bokom. Vývar znova uvedieme do varu a na miernom plameni zredukujeme asi na polovicu objemu.
V inom hrnci rozohrejeme maslo, opražíme na ňom jemne nakrájaný pór, ostatnú zeleninu a jemne nakrájanú šunku. Zaprášime múkou, premiešame a zalejeme vychladnutým vývarom. Uvedieme do varu a vsypeme všetko očistené, jemne nakrájané povarené mäso. Zľahka povaríme asi 15 minút. Dochutíme a podávame.

23.11.2014

Podobné recepty