Veľkonočný kysnutý veniec

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky, 30 g droždia, 100 g práškového cukru, 1 lyžička soli, 3 žĺtka, 100 g masla, 2,5 dcl mlieka, 50 g hrozienok, 50 g mandlí, 1 vajce na potretie

Ako na to:

Do preosiatej múky pridáme droždie rozmiešané s trochou cukru, soľ, zvyšný cukor, žĺtka, roztopené maslo a s vlažným mliekom vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve časti. Z každej časti urobíme 3 šúľky, ktoré roztlačíme, popicháme do nich hrozienka a sparené, ošúpané a posekané mandle, znova rozšúľame a upletieme z nich veniec.
Pripravený veniec preložíme na vymastený plech a necháme ešte chvíľu kysnúť. Potom ho potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme vo vyhriatej rúre.

12.04.2014

Podobné recepty