Zemiakové gule s marhuľami a orechmi
800 g zemiaky
400 g hrubej múky
1 vajce
štipka soli
150 g maslo
500 g marhule čerstvé alebo mrazené
200 g mleté vlašské orechy
práškový cukor (podľa chuti)
Zemiaky si uvaríme v šupke nad parou aspoň deň vopred, lepšie sa nám tak vypracuje cesto.
Ošúpané zemiaky si nastrúhame na stredne veľkom strúhadle. Necháme 10 min. odstáť v chladničke.
Na dosku si dáme hrubú múku, nastrúhané zemiaky, vajce a štipku soli. Rukami dôkladne vymiesime. Pridávame múku podľa potreby (ak sa cesto lepí). Vypracujeme hladké, nelepiace sa cesto.
Marhuľu obalíme v zemiakovom ceste nasledovným spôsobom: podľa veľkosti marhule si odtrhneme cesto, z ktorého urobíme „placku“. Na placku dáme marhuľu a obalíme ju. Medzi dlaňami gúľame cesto s marhuľou do tvaru guľky.
Takto si pripravíme všetky guľky. Varíme ich vo vriacej vode, pokiaľ nevyplávajú na povrch vody (cca 8 min.). Občas ich premiešame, aby sa zospodu neprilepili.
Keď sú uvarené, opatrne ich vyberieme sitkom a dáme do misky.
Podávame posypané orechmi, práškovým cukrom a poliate roztopeným maslom.
ČAS: 120 min.