Banánový koláč s citrónovou polevou

Potrebujeme: Banánový koláč s citrónovou polevou

200 g múka
3 ks banány
4 ks vajcia
1 vanilkový struk
1 bal. prášok do pečiva
150 g hnedý cukor
2 citróny
3 PL pochúťková smotana
práškový cukor – podľa potreby

Ako na to:

Hnedý cukor a zmäknuté maslo dáme do misky. Mixérom rozšľaháme cukor a maslo do peny. K maslu pridáme na malé kúsky nakrájané banány a rozmixujeme do peny.
Cesto mixujeme a pridávame po jednom žĺtku. Vanilkový lusk prekrojíme napoly a vyškriabeme obsah pomocou špičky nožíka. Ten pridáme do cesta spolu s kyslou smotanou. Znova zmixujeme.
Do cesta po lyžičkách pridávame múku a vymixujeme hladké liate cesto.
Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Asi v 1/2 mixovania pridáme po lyžiciach cukor. Sneh musí byť tuhý, lesklý a pekne krémovo-vláčny. Sneh pridáme k cestu.
Pomocou varešky jemne premiešame cesto. Lepšie je „prekladať“ cesto – zdola nahor a naopak, nie v smere alebo proti smeru hodinových ručičiek. Cesto musí byť poriadne premiešané a nadýchané.
Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Pečieme v rozohriatej rúre na 180°C asi 40 min., kontrolujeme stred pomocou špáradla – zapichneme a ak sa cesto už nebude lepiť, koláč je hotový.

Poleva: Citrón riadne umyjeme a kôru z celého citrónu nastrúhame na jemnom strúhadle.
2 citróny vyšťavíme a pridáme ku kôre. Za stáleho miešanie pridávame po lyžičkách práškový cukor. Pridávame dovtedy, kým nebude poleva hustá asi ako lepidlo na tapety.

Upečený koláč necháme vychladnúť a nalejeme naň polevu. Rovnomerne roztrieme po povrchu.

Fotogaléria k receptu

29.03.2013 | autor:

Podobné recepty