Kapustníky

Váš prehliadač nepodporuje video recepty
Potrebujeme:

50 dkg múka, 42 g droždie, 4 dcl teplé mlieko, 1-2 žĺtka, 250 g margarín, hlávková kapusta, cibuľa, klobáska, soľ, čierne korenie, rasca

Ako na to:

Hladkú múku, ktorú sme si odvážili vsypeme do misky. K múke pridáme droždie, ktoré v prstoch rozmrvíme. Pridáme tiež trošku soli. Rozbijeme dve vajcia a oddelíme žĺtko od bielka. Žĺtka poputujú tiež do misy. Nakoniec pridáme do múky celé balenie margarínu, ktorí tiež rozdelíme v prstoch. Celú zmes dôkladne rozmiesime. Potom cesto prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť na teplé miesto. Dobrá rada pre gazdinky: ak je vonku zima a nemáme ani teplé radiatory, cesto môžeme dať vykysnúť do rúry, ktorú zohrejeme na 50 C.
Kým nám cesto vykysne my si pripravíme kapustu. Cibuľu nakrájame nadrobno. V panvici rozohrejeme olej a cibuľu dáme naň pražiť. Hlávkovú kapustu nakrájame na tenké pásiky. Takto upravenú kapustu vhodíme k cibuli. Klobásku tiež narežeme na veľmii malé kúsky a dáme ju pražiť do panvice. Celú zmes dochutíme soľou, pridáme tiež čierne korenie a rascu. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, pracujeme jemne aby sme cesto nepokazili. Potom vyrežeme malé kúsky z cesta, ktoré dotvarujeme do kruhových tvarov.
Na kapustníky robíme väčšie cestové kúsky. Na jednotlivé kolieska dáme pripravenú kapustovú zmes. Koláčiky poukladáme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C, približne na pol hodiny. Kapustníky výborne chutia ako pochúťka napr. aj k studenému pivku, či k dobrému čiernemu čaju.

Fotogaléria k receptu

13.02.2013 | autor:

Podobné recepty