Cesnaková polievka

Potrebujeme:

2 cibule, 6 strúčikov cesnaku, 250 g rajčiakov, 75 g masla, 3 lyžice múky, 3/4 l zeleninového bujónu, 1/8 l sladkej smotany, 1 pečivo z predchádzajúceho dňa, 1/2 lyžičky soli a 1/2 ČL čerstvo pomletého čierneho korenia, 2 vetvičky petržlenovej vňate

Ako na to:

Cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu nakrájame na drobné kocky, cesnak roztlačíme v lise na cesnak. Rajčiaky na oblom konci narežeme, obaríme horúcou vodou, necháme trocha vychladnúť a ošúpeme. Potom nakrájame na kocky a vykrojíme násady stoniek.
50 g masla roztopíme v hrnci na polievku, pridáme cibuľu a cesnak (okrem 1/2 čajovej lyžičky), opražíme do sklovita, pridáme múku a opražíme do svetložlta. Postupne zalievame zeleninovým bujónom a polievku 15 minút pomaly varíme pod pokrievkou.
Po 10 minútach pridáme rajčiaky. Smotanu vyšľaháme do polotuha, pečivo nakrájame na kocky. Zvyšné maslo roztopíme na malej panvici. Kocky chleba so zvyškom cesnaku na ňom opečieme do zlatohneda.
Smotanu rozmiešame v polievke metličkou na šľahanie. Polievku ochutíme soľou a korením a posypeme krutónmi a lístkami petržlenovej vňate.

10.04.2012

Podobné recepty