Orechový veniec

Potrebujeme:

1 dcl mlieka, 40 g kryšt. cukru, 20 g droždia, 70 g masla, 1 lyžica medu, 3 žĺtka, 1 vrecúško vanilkového cukru, soľ, 200 g polohrubej múky, 50 g hrozienok namočených v rume
Plnka: 50 g orechov, 50 g pšeničných klíčkov, 50 g kryšt. cukru, 1 dcl vody, šťava z 1 citróna, 1 lyžička škorice, 1 vrecúško vanilkového cukru, 1 lyžica medu

Ako na to:

Do vlažného mlieka s 2 lyžičkami cukru rozdrobíme droždie a necháme vykysnúť. Maslo vymiešame so zvyšným cukrom, medom a 2 žĺtkami. Potom pridáme kvások, vanilkový cukor, soľ, preosiatu múku a vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej doske do cesta vmiešame hrozienka, vrch cesta posypeme trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť. Potom cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, potrieme vychladnutou plnkou a zvinieme do závinu.
Ostrým nožom závin pozdĺžne rozrežeme na polovice a spletieme do vrkoča. Vložíme do vymastenej vencovej formy, prikryjeme utierkou a opäť necháme 30 minút kysnúť. Počas kysnutia niekoľkokrát potrieme rozšľahaným žĺtkom.
Vo vyhriatej rúre pečieme asi 40 minút.

Plnka: Orechy pomelieme a zmiešame s klíčkami. Do hrnca dáme cukor, vodu, citrónovú šťavu, škoricu, vanilkový cukor, med a necháme zovrieť. Pridáme orechovú zmes a za stáloho miešania varíme 3 minúty. V prípade, že by bola plnka veľmi hustá, zriedime ju trochou vody.

19.01.2012

Podobné recepty