Pečená kačica s jablkami a hrozienkovou omáčkou

Potrebujeme:

1 kačica, 500 g jabĺk, šťava z jedného citróna, 50 ml oleja, 300 ml hydinového vývaru, soľ, korenie, majorán
Hrozienková omáčka: 200 g hrozienok, 100 ml bieleho vína, 300 ml výpeku z kačice, 1 lyžica cukru, 1 lyžica medoviny

Ako na to:

Jablká olúpeme, nakrájame na osminky a pokropíme citrónovou šťavou, aby nesčerneli.
Očistenú kačicu osolíme, okoreníme, vnútri potrieme majoránom, naplníme šupkami z jabĺk a vložíme do pekáča vymasteného olejom. Pečieme v rúre rozohriatej na 180 °C a prelievame zmesou vývaru, medoviny a vína.
Po upečení kačicu vyberieme, necháme vychladnúť, odstránime šupky z jabĺk a vykostíme. Odoberieme časť výpeku na hrozienkovú omáčku do inej nádoby. Do pekáča so zvyškom výpeku vložíme jablká, posypeme majoránom a hore položíme vykostené porcie mäsa. Dáme späť do rúry a pečieme ešte 10 minút.
Odobratý výpek zvaríme do odparenia vody, vložíme hrozienka sparené vo víne, pridáme skaramelizovaný cukor a med. Omáčku dochutíme soľou a korením.

Príloha: podávame s pečenými zemiakmi alebo kroketami

15.12.2011

Podobné recepty