Hroznový koláč s bielkovým snehom

Potrebujeme:

Cesto: 300 g polohrubej múky, 1/4 KL prášku do pečiva, 120 g cukru, 1 vajíčko, citrónová alebo vanilková aróma, 120 g tuku
Krém: 1/4l mlieka, 1/2 balíčka pudingového prášku vailkového, 30 g cukru, 2 žĺtka, hrozno (egreše, višne, mirabelky)
Bielkový sneh: 2 bielka, 1 lyžička citrónovej šťavy, 60 g cukru

Ako na to:

Z uvedených surovín vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do igelitu a dáme na pol hodiny do chladničky.
Pripravíme si plnku: Mlieko rozdelíme na dve časti. Jednu dáme prevariť s cukrom. Do nádoby si dáme dve žĺtka, zvyšné mlieko a pudingový prášok. Miešame a mixujeme. Zmes vylejeme do prevareného mlieka a opäť prevaríme až do zhustnutia.
Cesto si vyberieme, rozvaľkáme a vložíme do okrúhlej formy. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 30 minút. Po upečení prevrátime a necháme vychladnúť.
Bielka vyšľaháme s citrónovou šťavou, pritom pomaly prisýpame z polovice cukru a postupne všetok cukor a dobre vyšľaháme.
Hrozno si prepolíme a odkôstkujeme. Vychladený puding vylejeme na vychladený a prevrátený korpus, potom dáme ovocie. Penu nastriekame v mriežke a dáme ešte do rúry na 180 C. Krájajte až po vychladnutí, aby vám z koláča nevytiekol krém.

21.08.2008

Podobné recepty