Višňový chlebíček

Potrebujeme:

0,7 l višňového kompótu, 250 ml mlieka, 300 g kryšt. cukru, 5 vajec, 1 žĺtok, 1 van. cukor, 300 g Hery, 400 g polohrubej múky, 2 lyžičky prášku do pečiva, 2 biele čokoládové polevy, 1 tmavá čokoládová poleva

Ako na to:

Višne si necháme na sitku odkvapkať. 50 g cukru dáme do rajnice a necháme zkaramelizovať. Prilejeme mlieko a krátko povaríme. Miešame, až kým sa nám karamel úplne nerozpustí.
Karamelové mlieko potom odstavíme (ďalej už nevaríme) a pokračujeme tým, že do misky dáme žĺtok, 2 vajcia, 50 g cukru a vanilínový cukor a vyšľaháme. Takto vyšľahané pridáme ku karamelovému mlieku a miešame tak dlho, kým nám nevznikne hladký krém. Môžeme urýchliť tým, že ho dáme do studenej vodnej lázne.
V ďalšej miske si vyšľaháme do peny Heru a cukor, ktorý nám ostal. Jedno po druhom, pridáme 3 vajcia, potom múku zmiešanú s práškom do pečiva, karamelový krém a dobre premiešame. Nakoniec vmiešame odkvapkané višne. Tie predtým obalíme v práškovom cukre alebo hl. múke, aby nám pri pečení neklesli na dno.
Obdĺžnikovú formu, približne 30 cm dlhú, vymastíme a vysypeme strúhankou. Formu naplníme cestom, povrch uhladíme. Pečieme v predhriatej rúre pri strednej teplote 60-90 min.
Upečený korpus necháme asi 20 min vychladnúť vo forme, a až potom ho vyklopíme na mriežku.
Polevu su pripravíme podľa návodu. Najprv potrieme chlebíček bielou polevou a na ňu nanesieme prúžky z tmavej polevy. Vidličkou vytvoríme mramorový vzor.

04.09.2008

Podobné recepty