Talianska pizza

Potrebujeme:

1 šálka = 2dcl
3 šálky hladkej múky, 1 šálku vlažného mlieka, 4 lyžice olivového oleja, sušené droždie, soľ
Omáčka: 6-7 paradajok, cesnak, pizzové korenie
Obloženie: podľa chuti, na posypanie syr

Ako na to:

Múku preosejeme do misky, v ktorej bude cesto kysnúť. Nasypeme sušené droždie a lyžičku soli. Potom dáme 4 lyžice olivového oleja, pridáme pohár vlažného mlieka. Všetko zmiešame, najprv vareškou, a potom môžeme aj rukou (dôležité je, aby v ňom neboli hrudky). Vznikne malý bochník, ktorý prikryjeme a dáme na teplom miesto kysnúť asi na pol hodiny. Potom ho ešte raz premiesime a necháme ďalšiu pol hodiny nakysnúť.
Medzitým si pripravíme základnú omáčku: Paradajky zaparíme v horúcej vode, necháme ich tam asi pol minúty, aby sa dali dobre ošúpať. Poprekrajujeme na štvrtinky a dáme na malý oheň dusiť, musia byť prikryté pokrievkou asi tak 10 min. Potom ich popučíme a prelisujeme 2 strúčiky cesnaku a pizzové korenie, ktoré tam pridáme. Všetko premiešame a zakryjeme.
Na kuchynskú dosku vylejeme 1 lyzičku oleja, dlaňou ju rozotrieme. Troškou oleja potrieme aj plech, kde sa bude pizza piecť. Cesto vyklopíme na dosku a vyváľame. Prenesieme na plech, potrieme pripravenou omáčkou a obložíme podľa chuti. Na vrch nastrúhame syr a dáme piecť na plech na spodnej úrovni rúry. Pečieme pri 200 C 20 min.

02.11.2008

Podobné recepty