Paella

Potrebujeme:

2-3 hrnčeky dlhozrnnej ryže, 4 kuracie stehná, 2 lyžice olivového oleja, 1 veľkú červenú papriku, 400 g morských plodov, 1 lyžicu petržlenovej vňate, 1 lyžičku kurkumy (alebo originál korenia paella), 1 veľkú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 4 hrnčeky kuracieho vývaru (aj z kocky), 1 hrnček mrazeného hrášku, kus klobásy, soľ

Ako na to:

Ryžu premyjeme a namočíme na 10 minút do studenej vody. Stehná vykostíme, zbavíme kože a nakrájame na kúsky. Mäso opečieme na 1 lyžici olivového oleja, asi 2-3 minúty, kým mierne nezhnedne a preložíme na papierový obrúsok.
Panvicu neumývame, budeme na tom istom oleji ešte pripravovať zeleninu s príšerkami. Nakrájame červenú papriku, nasekáme petržlenovú vňať. Rozmrazíme a omyjeme morské plody.
Na tej istej panvici ako mäso, ošmahneme papriku, petržlen a morské plody, asi minútku. Cibuľu nakrájame na kliny (niečo ako osminky, ale menšie). Na druhej lyžici olivového oleja ju ošmahneme do sklenista, pridáme prelisovaný cesnak, a potom už rýchlo (aby cesnak nezhorel) pridáme scedenú ryžu. Chvíľku ju pražíme.
Pridáme kurkumu (alebo kto má, korenie paella). Zalejeme štyrmi hrnčekmi kuracieho vývaru, ochutnáme a osolíme podľa potreby. Privediem k varu - 1 x zamiešame, znížime teplotu ohňa, prikryjeme a dusíme cca 8-10 minút.
Na vrch ryže pridáme opečené kuracie mäso. Prikryjeme a dusíme ďalších 10 minút.
Nakrájame si klobásku a prichystáme hrnček mrazeného hrášku (ak máme hrášok v konzerve, pridáme ho až do hotového jedla, inak by sa rozvaril). Do hrnca pridáme na ryžu s mäsom aj udusené plody s paprikou, klobásku a hrášok. Prikryjeme a dusíme (stále na miernom plameni) ďalších 10 minút.
Ozdobíme a dáme na tanier.

18.10.2008

Podobné recepty